A kamerákat felhasználási jellegük és műszaki paramétereik szerint is több csoportba oszthatjuk.

KÜLTÉRI VS BELTÉRI KAMERA

Az egyik legfontosabb szempont az, hogy a kamera beltéri vagy kültéri felhasználásra készült.
Fontos figyelembe venni, mert a beltéri kamerák kültéren történő alkalmazásával sok nem tervezett kiadásunk lesz. Még ha látszatra is zárt a kamera lehetnek rajta apró lukak, vagy nem megfelelő tömítés ahol a kamera könnyen beázhat, vagy bepárásodhat. Ez rövidtávon a kamera meghibásodását okozza.

ANALÓG (AHD) vagy IP KAMERA

Az analóg kamerarendszerek korlátozott felbontással és minimális tudással rendelkeznek, ellenben gazdaságosabbak az IP rendszereknél. Az analóg kamerarendszerek BNC csatlakozó és tápáramkör segítségével csatlakoztathatóak. Telepítésük régebben KOAX, mostanában már csak UTP kábellel lehetséges. Felbontásuk a régebbi rendszereknél jellemzően 720p vol. Léteznek AHD kamerarendszerek, melyek analóg rendszerek HD felbontással.

Az IP kamerarendszerek legfőbb jellemzője, hogy alkotóelemei (kamera, switch, rogzítő) az otthoni számítógépekhez hasonlóan digitálisan, IP hálózaton keresztül csatlakoznak egymáshoz. Ezek a kamerák sokkal nagyobb felbontásra képesek 2MP-8Mp és a bennük futó szoftver segítségével igen sok feladatot el tudnak látni, és a beállításaikkal nagyon jól kompenzálhatók a különböző fényviszonok, szituációk. A komolyabb kamerák képesek arcokat, rendszámot felismerni, látogatókat számolni de még testhőmérsékletet is tudnak mérni.

Az IP kamerarendszereknél lehetőség van az adatátvitelt a rögzítő és a kamera között vezeték nélkül, wifi segítségével is megoldani. A wifi-s kamerák lehetnek cső, dome, ptz, vagy akár rejtett kamerák is. A kamera a beépített wifi vevője segítségével képes a helyi wifi hálózatra csatlakozni és úgy adatot továbbítani a rögzítő felé. Tápellátást mindenképpen kell ugyan biztosítani de praktikus lehet ha nem lehet fúrni, ásni, vagy nagy az áthidaladó távolság.

CSŐKAMERA vagy DOME KAMERA  vagy PTZ MOZGATHATÓ KAMERA esetleg REJTETT KAMERA

A kamerákat kinézetük alapján ebbe a három csoportba soroljuk.

A csőkamera legtöbb esetben hengeres alakú (lehet téglalap is) és egy talp segítségével rögzíthető oldalfalra vagy mennyezetre is. A talp és a kameraegység között egy minden irányba állítható nyak található, aminek segítségével rögzíteni tudjuk azt.

A Dome kamera egy félgömbőz hasonlító, sík felületre szerelhető kamera, ami tetszőleges irányba forgatható. Kialakításának köszönhetően masszívabb mint a csőkamera.

A mozgatható PTZ kamera egy zárt, motorokkal felszerelt kamera, mely a videorögzítő egységen vagy mobiltelefonon keresztül vezérelhető. Általában mozgatható és zoomolható is egyszerre. Ezek a kamerák a rögzítőegységek segítségével képesek előre beállított útvonalakat, irányokat változtatni-bejárni akár meghatározott időközönként.

A Rejtett kamerák nevükből is adódóan valami speciális felhasználási módra hivatottak. Általában infra ledek nélküli pici optikával rendelkező, beépíthető vagy elrejthető kialakításuak.

A megfelelő kamera kiválasztásához és a szakszerű, gyors kiépítéshez kérje kollégáink segítségét!

Jelentkezzen ingyenes felmérésünkre: